Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2015. Január 13. 08:04, kedd | Belföld
Forrás: MTI - fotó: vizugy.hu

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán

Árhullám vonul le a Dunán, a Rábán és a Lajtán, miután az elmúlt 24 órában 10-20 milliméternyi csapadék esett a Duna, 7-8 milliméternyi a Lajta vízgyűjtőjén - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügy vezetője hétfőn az MTI-t.

Németh József igazgató elmondta, hogy a Duna Nagybajcsnál vasárnap reggel óta folyamatosan árad. A tetőzésre hétfő délután, illetve este számítanak, a másodfokú készültség szintjét, vagyis 540 centimétert megközelítő vagy rövid időre kismértékben meghaladó vízszinttel. Komáromnál és Esztergomnál az elsőfokú készültség szintjét meghaladó tetőzés várható.

A Rába tetőzését 430-450 centiméteren várják kedd reggel, illetve délelőtt, a víz Győrben elérheti a rakpart szintjét.

A Mosoni-Dunán Bácsánál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő tetőzés várható kedd reggel.

A Lajta vízszintje vasárnap este Mosonmagyaróvárnál 160 centiméter volt, elérte az első fokú árvízvédelmi készültség szintjét. A folyó hétfő reggel 176 centiméteren állt. Az árhullám tetőzésekor rövid időre elérheti a másodfokú készültség szintjét, amely 200 centiméter.

Németh József hozzátette: vasárnap reggel 6 óra óta a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a homok-sarródi, a győrsövényházi, a börcsi, a tárnokréti és a lesvári szivattyútelepek éjjel-nappal működnek. A belvízzel elöntött terület nagysága összesen 7645 hektár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. Október 16. 07:39, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a gazdasági semlegesség a gyakorlatban is megvalósul Magyarországon

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán Budapesten.

2024. Október 15. 07:44, kedd | Belföld

Nagy Márton: tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2024. Október 15. 07:43, kedd | Belföld

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének