Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2021. Április 28. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Jól vizsgáztak a fertőzöttek kiszűrésére betanított romániai rendőrkutyák

Jól vizsgáztak a fertőzöttek kiszűrésére betanított romániai rendőrkutyák

Százszázalékos pontossággal beazonosították a koronavírusos szagmintákat azok a kutyák, amelyeket a román rendőrség nagyszebeni kinológiai központjában képeztek ki a fertőzés kiszűrésére

- jelentette kedden az Agerpres hírügynökség. A projektre tavaly szeptemberben választottak ki öt német és egy belga juhászkutyát, idomításukat a temesvári járványkórháztól kapott szagmintákkal kezdték meg, később pedig több Szeben megyei Covid-kórház is bekapcsolódott a projektbe. Az idomításhoz önkéntes alapon izzadságmintát vettek olyan koronavírusos páciensektől, akik még nem kezdték meg a gyógyszeres kezelést.

"Valamennyi betanított kutya - az idomító megtévesztő és figyelemelterelő kísérletei dacára - tévedhetetlenül felismerte az összes koronavírusos szagmintát. Ez bámulatos" - lelkendezett a tesztelésre meghívott Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa.

A sikeres vizsga után a rendőrkutyákat a nagyszebeni nemzetközi repülőtéren a zsúfoltabb járatoknál vetik majd be "éles küldetésben", hogy a járványügyi ellenőrzés előtt segítsék a fertőzött utasok beazonosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 08:09, csütörtök | Külföld

Ukrajnai háború - A német kancellár kész tárgyalni Putyinnal a békéről

2024. Október 17. 08:08, csütörtök | Külföld

Zelenszkij: a béke elérése nem Moszkván, hanem a nyugati partnereken múlik

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.

2024. Október 17. 08:03, csütörtök | Külföld

Donald Trump megtiltaná, hogy biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak

Elnöki rendeletben tiltaná meg Donald Trump, hogy a transzneműekre vonatkozó politika jegyében biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak.

2024. Október 15. 07:41, kedd | Külföld

Az olasz hatóságok az albániai táborokba küldték az első migránscsoportot

Lampedusa szigetéről elindult az első migránscsoport az Albániában létesített táborokba - közölte a római belügyminisztérium hétfőn.