Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.

A szervezők tájékoztatása szerint Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora megállapította, hogy sikerült felállítani az ugyanarra a koreográfiára egyszerre egy helyen táncolók csúcsát, míg csaknem 1500-an vettek részt a moldvai csángó táncházon, amellyel sikerült a korábbi magyar táncházas körtánc rekordját túlszárnyalni.

A Parlament előtt 10 és 14 év közötti gyerekek táncoltak egyszerre, közös néptánc-koreográfia szerint. Majd moldvai csángó táncház indult, amihez bárki csatlakozhatott a Kossuth téren

- közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a nagyszabású megmozduláson sikerült megmutatni a tánc erejét.

A magyarok számára kiemelten fontos a néptánc hagyománya, ennek "köszönhetően tudtuk fenntartani nemcsak a diaszpórában, hanem a Kárpát-medencében a magyarságtudatunkat" - hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia, aki szerint a táncházmozgalom azért éli ma is virágkorát, mert az embereknek szükségük van minőségi kultúrára, ugyanakkor a táncháznak minden korosztály számára közösségteremtő ereje is van.

A nagyszabású néptáncmegmozdulást a Nemzeti Diák-hallgatói és a Szabadidősport Szövetség a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésében rendezte meg, a lakosság egészséges életmódra és rendszeres testmozgásra ösztönző Európai Sporthét egyik fő eseményeként. A vasárnapig tartó sporthetet Európa fővárosaiban egyidőben tartják.

Címkék: Kossuth tér, néptánc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 08:10, csütörtök | Életmód

Több mint negyvenezer kép érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra

Lezárult az idei Magyarország 365 fotópályázat, amelyre idén több mint negyvenezer képet küldtek be a pályázók.

2024. Október 16. 09:45, szerda | Életmód

A halloweeni tök nem való a természetbe!

A közösségi médiában több helyen felbukkant javaslat, hogy a kifaragott Halloween tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.

2024. Október 16. 07:50, szerda | Életmód

A baglyok szaporodását költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság

Műfészkek, költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság és az önkormányzatok a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését

2024. Október 16. 07:48, szerda | Életmód

Radnóti Miklós halálának 80. évfordulóján Győrben rendezik a Radnóti Biennálét

A holokauszt és Radnóti Miklós halálának 80. évfordulóján a Győri Nemzeti Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete a Radnóti Biennálét november 7. és 10. között – tudatta a Magyar Versmondók Egyesülete.