Városlista
2024. október 17, csütörtök - Hedvig

Hírek

2020. Január 17. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti

Picasso-festményét akart csempészni egy spanyol bankvezér

Picasso-festményét akart csempészni egy spanyol bankvezér

Másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság csütörtökön, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból.

A Spanyolország egyik leggazdagabb embereként számon tartott 83 éves Botín, aki a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban, azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, ám a szaktárca, az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását.

Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, ám a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták.

A bíróság ítéletében a spanyol államra ruházta a festményt, pénzbírságként pedig becsült árának kétszeresét szabta ki a bankárra.

A Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 17. 08:09, csütörtök | Külföld

Ukrajnai háború - A német kancellár kész tárgyalni Putyinnal a békéről

2024. Október 17. 08:08, csütörtök | Külföld

Zelenszkij: a béke elérése nem Moszkván, hanem a nyugati partnereken múlik

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.

2024. Október 17. 08:03, csütörtök | Külföld

Donald Trump megtiltaná, hogy biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak

Elnöki rendeletben tiltaná meg Donald Trump, hogy a transzneműekre vonatkozó politika jegyében biológiai értelemben vett férfiak női sportversenyeken indulhassanak.

2024. Október 15. 07:41, kedd | Külföld

Az olasz hatóságok az albániai táborokba küldték az első migránscsoportot

Lampedusa szigetéről elindult az első migránscsoport az Albániában létesített táborokba - közölte a római belügyminisztérium hétfőn.