Városlista
2024. október 16, szerda - Gál

Hírek

2012. Január 26. 08:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sikeresen fellőtték a Progressz M–14M-et

Sikeresen fellőtték a Progressz M–14M-et

Útnak indították a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Progressz M–14M jelzésű teherűrhajót szerda éjjel a kazahsztáni Bajkonurból – közölte a Moszkva melletti irányítóközpont.

Az automata üzemmódban repülő űreszköz az indítás után 9 perccel a Föld felszínétől mintegy 200 kilométeres magasságban levált a Szojuz–U hordozórakétáról, és sikeresen pályára állt.

A teherűrhajó több mint 2,6 tonna rakományát szállít, és a tervek szerint szombaton köt ki a Földtől mintegy 350 kilométer távolságban keringő űrbázison. A Progressz rakterében egyebek között vizet, élelmiszert, orvosi eszközöket, fehérneműt, piperecikkeket, valamint tudományos kísérletekhez szükséges felszereléseket szállít a jelenleg az ISS-en dolgozó hat űrhajósnak.

Az orosz űripar fekete évet zárt tavaly, miután öt indítás fulladt kudarcba. Tavaly augusztus 24-én egy Progressz lezuhant, mert a start után 325 másodperccel meghibásodott a Szojuz hordozórakéta. Ennek következtében három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrállomáson jelenleg három orosz (Anton Skanlerov, Anatolij Ivanyisin és Oleg Kononyenko), valamint két amerikai (Daniel Burbank, Donald Pettit) és egy holland (André Kuipers) űrhajós teljesít szolgálatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 16. 07:45, szerda | Belföld

Bajban az ipar, majdnem 10 százalékos a visszaesés

2024 augusztusában az ipari termelés volumene 9,5, munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2024. Október 16. 07:39, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a gazdasági semlegesség a gyakorlatban is megvalósul Magyarországon

A gazdasági semlegesség gyakorlati megvalósulását jelenti, hogy Magyarországon a német és a kínai vállalatok nyugodtan együttműködhetnek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a BYD beszállítói fórumán Budapesten.

2024. Október 15. 07:44, kedd | Belföld

Nagy Márton: tizenhat pontos deregulációs csomag a turizmus fejlesztésére

A turizmus fejlesztését célzó 16 (14+2) pontos deregulációs csomagot terjesztett elő a nemzetgazdasági tárca a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2024. Október 15. 07:43, kedd | Belföld

Kocsis Máté: nemzeti konzultációt kezdeményez a Fidesz gazdasági kérdésekben

Nemzeti konzultációt javasol a kormánynak a Fidesz, melynek témái között a gazdasági semlegesség, a kis és középvállalkozások támogatása, a béremelés, a munkáshitel, a lakhatás és a családtámogatások szerepelnének